publieksactiviteiten in 2018

2018 EEN WELBESTEED JAAR  

 

19-01-18, KOBANÊ MAALTIJD VOOR VRIJWILLIGERS VAN WERELDWINKEL EINDHOVEN. 

18 gasten, opbrengst €141

 

28-01-18, AANDACHT VOOR KOBANÊ

IN 6 PKN-KERKEN IN KEMPENLAND  

Valkenswaard, Veldhoven, Bergeyk, Aalst/Waalre, Hogeloon/Eersel, Bladel. 

In bijna alle kerken waren vrijwilligers aanwezig. In sommige kerken mochten ook handgemaakte sjaals, traditionele olijfzeep en bergthee verkocht worden. En overal was warme belangstelling voor de informatie over Noord-Syrië.  Ca. 400 personen, opbrengst €1038,26

22-02-18, PIZA-PARTY BIJ ‘BURGERS’.

Op initiatief van een Deense student nodigden we onze vrienden uit en bakten samen heerlijke pizza’s.  En intussen deelden we onze verhalen.

Ca. 15 gasten, €20 in collectebus.

 

09-03-18, BUURTBUFFET DOMMELEN

DOE MEE(R) MET DOMMELEN organiseerde een internationale eat&meet voor oude en nieuwe inwoners..

Er waren koks uit verschillende landen. De gerechten van Eindhoven~Kobane waren snel schoon opgegeten. En Constance hield een praatje met plaatjes over buren wat verder weg en school Hivi in Kobane.

ca.35 personen, €62 in collectebus. 

 

10-03-18, CULTUURMARKT  in ouderenhuis PARC GENDER

Ons keukenteam bakte voortreffelijke falafel. De prachtige gehaakte poncho’s van het Vriendinnennetwerk pasten perfect bij het jeugdige publiek. En er werden hele mooie tekeningen gemaakt voor de kinderen van school Hîvî.

Ca. 90 personen, opbrengst €125,50.

17-03-18, VAN ABBEMUSEUM, MUSEUM ALS PARLEMENT

Een publiek uit heel Nederland en uit verschillende werelddelen kwam samen in een kopie van het Volksparlement in Dêrik N-Sryië, voor de opening van de tentoonstelling ‘Museum als Parlement’.

Bijna alle werkgroep leden deden mee aan performance in 7 verschillende talen over het Sociaal Contract. Constance gaf korte presentatie over Eindhoven~Kobanê

c.a.90 personen, in collectebus €70,50


22-03-18, NEWROZ BIJ ‘BURGERS’

In de keuken werden kleurrijke gerechten bereid.  In de huiskamer speelden accordeon, fluit en djembé.  We genoten de maaltijd samen aan een tafel met bloemen en lichtjes. Daarna luisteren we geboeid naar het verhaal van Kawa en Newroz. In Afrin is kortgeleden het standbeeld van Kawa vernield. Maar het verhaal dat al meer dan 2500 jaar leeft, is nog immer actueel. Dan vertelt een van de aanwezigen over Newroz tijdens haar jeugd in Afghanistan; de jonge generatie die in mooie nieuwe kleren op bezoek gaat bij de ouderen, over noten en vruchten en andere lekkernijen op mooie tapijten, over bergen vol prachtige bloemen, totdat vliegtuigen, bommen en soldaten komen. Een vluchteling uit de Koerdische regio in Turkije leest een gedicht over Newroz in haar moedertaal. De avond wordt afgesloten met Tunesische koekjes, het ritme van de djembé en nieuwe vriendschap.

Ca. 20 bijzondere gasten, opbrengst €0


April 2018 DE REIS VAN EEN PROJECTMANAGER NAAR KOBANÊ

Om politieke redenen raakte Noord-Syrië steeds meer geïsoleerd en contacten met Vrouwenraad en school Hîvî werden steeds moeilijker. In april 2018 kan Renée in der Maur - medewerker van de ‘New World Summit’-  weer op reis. Zij heeft veel ervaring in de regio.  Als projectmanager voor onze werkgroep verblijft zij enige maanden in Kobanê. Na haar aankomst ontvangen wij meteen veel foto’s, video’s en verhalen. Dat is een stimulans voor de vrijwilligers en trekt ook nieuwe vrienden op onze facebookpagina (totaal ca.120)

 

Juni/juli 2018 EEN MOOIE GROTE RUIMTE EN EEN GEZOND SCHOOLONTBIJT

Renée overlegt met betrokkenen over de besteding van het bedrag van €12500 uit Eindhoven. Het was bestemd voor lesmateriaal, maar biedt veel meer mogelijkheden.

In juni wordt €6000 een gebouw in het centrum van Kobanê gehuurd, opgeknapt en ingericht. Er is ruimte voor 50 leerlingen. En door de ligging is het beter bereikbaar en het aantal leerlingen groeit snel van 16 naar 25 tot 30. Beperkende factor is het aantal leerkrachten. Lesgeven aan gehandicapte kinderen wordt als minderwaardig beschouwd. Daardoor is het moeilijk om docenten te vinden voor dit mooie werk.

Veel kinderen komen met een lege maag en zonder lunchpakket op school. Het resterende bedrag zal gebruikt worden voor een gezond schoolontbijt en een fruithapje aan het eind van elke ochtend. De kosten worden begroot op €400 of €500 per maand.  Eindhoven~Kobanê gaat aan de slag om geld in te zamelen voor de voortzetting van het ontbijtproject ook  na juni 2019.

Meer info zie: VERSLAG VAN WERKGROEP EINDHOVEN~KOBANÊ, zomer 2016 – voorjaar 2018 in Eindhoven en zomer 2018 in Kobanê

http://www.vredesburo.nl/kobane-verslagen-nieuwsbrieven/


 

27-04-18 KLEURRIJK KONINGSFEEST      

Kleurrijk Oranje Feest op het Gerardusplein was een zonnige dag met veel swingende muziek, veel fijne mensen en een hartelijke applaus voor onze Sozdar.

https://www.facebook.com/eindhovenfriends4syria/videos/2079987875606036/

We spraken met ca.10 volwassenen en 10 kinderen,  Opbrengst €108,10.

 

8 – 25 april 2018 GLOBAL GOALS WEEK  bij  WERELDWINKEL EINDHOVEN

Eindhoven~Kobanê was aanwezig samen met 10 andere organisaties.

Op zaterdag, tijdens een gezellige wereldmarkt, zorgden Jamal en Ammar weer voor overheerlijke falafel ! Ook de köfte en de speciale Afrin-koeken vielen bijzonder in de smaak.

Ca 25 bezoekers,  Opbrengst  €197,20

 10-05-18   MAALTIJD DELEN BIJ BURGERS

De avond begon met vrolijke muziek: Koerdische muziek van internet en live muziek op accordeon en fluit. De vele kleurrijke gerechten smaakten weer voortreffelijk. Daarna bekeken we de indrukwekkende documentaire ‘De verloren kinderen van het Kalifaat’ van Cinan Can. En met alle taalverschillen ontstond er een boeiende en ernstige discussie over de aantrekkingskracht van het Kalifaat, de motieven van jonge mensen om zich bij ISIS aan te sluiten, de vraag of  je deze vrouwen ooit weer kunt vertrouwen, hadden  ouders of inlichtingendiensten dit kunnen voorkomen, wie is er nu verantwoordelijk voor het lot van deze moeders en hun zeer jonge kinderen.

20 gasten,  Winst  192,30

 

13-06-’18 BUITENSPEELDAG V’WAARD

Het was een vrolijke dag. De kinderen hier knutselen even enthousiast als de kinderen op school Hîvî in Kobanê. Maar de ouders begrijpen, dat de omstandigheden wel heel verschillende zijn.

20 kindjes, 7 volw. Donaties €68

 

24-06-18 WERVELEND WOENSEL

Een werkelijk wervelende dag in een mooi park. In het begin konden we nog zelf foto's maken. Daarna maakte Janneke Lopata foto’s van ons, terwijl wij met de kinderen speelden en knutselden en ook met volwassenen spraken.

20 kindjes, 10 volw. Donaties €60

01-07-18 GENERALENBUURT kraam + toilet

Een heel groot buurtfeest met muziek en dans uit de hele wereld. Constance stond bij de toiletten, kreeg muntjes van alle bezoekers en kon rustig praten. Stephanie en Firouzeh stonden bij ons kraampje in de zon en in de wind. Er werd meteen van alles verkocht. En toen alle kraampjes afgebroken waren, wilden de kinderen nog niet stoppen met knutselen. Terwijl wij moesten opruimen, gingen zij hun allermooiste werkjes verkopen voor de kinderen van school Hîvî.

Ca. 60 volw? En 20 kindjes ??, Opbrengst €159,10 06-07-18 VERHALEN VAN OOGGETUIGEN: VRIJHEID, GELIJKHEID, HOOP  IN NOORD-SYRIË,

met maaltijd bij S-Plaza

Kleurrijke betrokken gasten, een fantastische maaltijd, een perfecte presentatie van Jodi Liefhebber over haar recente ervaringen in Rojava, een geweldig muzikaal optreden van Sozdar en Ronahî, een korte presentatie over school Hîvî door Constance met vrolijke video van Hîvî pupillen die buiten bij de nieuwe locatie aan het vingerverven zijn. En natuurlijk weer veel boeiende gesprekken.

Ca. 40 gasten. Opbrengst voor school Hîvî  €339,05 

 

26-08-18 TRUDOPLEIN

Met Mundiale muziek aan alle kanten was het soms moeilijk elkaar te verstaan. De kinderen kwamen toch voor onze grabbelton en bleven om lange wollen vlechten te maken.

Ca. 15 kinderen en ca.15 volwassenen Opbrengst €121,45

 

02-09-18 NEW NEIGHBOURS bij TAC

Jeroen van Aalst organiseert dit festival nu al het 3e jaar op rij.

Het doel is culturele uitwisseling met veel muziek en dans.

Bij het Syrische eten hebben we leuke gesprekken met mensen uit Zuid-Amerika, Eritrea, Noord-Irak, Syrië, Afghanistan en Brabant.

Gesproken met ca.15 mensen. 20 flyers zijn meegenomen en in de collectebus zat €87.


21-09-18 VREDESMAALTIJD BIJ OMSLAG 

Wereld Vrededag vierden we  mensen uit Syrië, Irak, Turkije, Israël en Eindhoven samen rond het vuur. We deelden bloemensalade, tabouleh, kweeperenmoes en nog veel meer. Er werden oud Hollandse smartlappen en Koerdische liefdesliederen gezongen. En we luisterden naar elkaars verhalen.

Dankjewel Dick en Marta !

Ca. 5 gasten, donaties €25


23-09-18  DAG VAN HURMET: 

HULP VOOR KINDEREN

IN HET MIDDEN-OOSTEN

Hurmet en Eindhoven~Kobanê dienen dezelfde doelstelling: kansen voor alle kinderen. Tussen onze projecten liggen

slechts één landsgrens en maximaal 200 kilometer.

‘Meer kansen voor meiden’ is een van de mooie projecten van Stichting Hurmet. In Europa is weinig aandacht voor

de burgeroorlog in Zuid-Oost Turkije. Ook hier lijden kinderen onder armoede, rechteloosheid en oorlogsgeweld. En

meisjes hebben het extra moeilijk.

Na de presentaties over beide organisaties, was er een gezellig samenzijn met vrienden van Hurmet.

Ca. 40 deelnemers

Donaties €20

 

25-10-18  WERKGROEP BIJEENKOMST BIJ DE HOOGSTRAATGEMEENSCHAP

Na onze vergadering deelden we de maaltijd met de Hoogstraatgemeenschap en nog 3 gasten.

Donatie €10

01-11-18 tot 10-11-18  GLOBAL GOALS WEEK bij WERELDWINKEL

Op 3 november waren 5 van onze vrijwilligers in Wereldwinkel Eindhoven. Ze vertelden over de positieve ontwikkelingen op school Hîvî en de moeilijke situatie in het Midden-Oosten. En Eindhoven~Kobanê danste mee op Afrikaanse djembe !

Ca. 20 personen, Totale opbrengst €116,50

 

03-11-18 WERELD KOBANÊ DAG in DEN HAAG

Drie Nederlanders spraken over hun betrokkenheid bij de ontwikkelingen in Rojava.

Jodi Liefhebber getuigde van de krachtige vrouwen die zij in 2015 en 2018 in Rojava ontmoette en hun onschatbare bijdrage aan de opbouw van de democratie. Constance vertelde namens Werkgroep Eindhoven Kobane over de 50 gehandicapte kinderen die dankzij de Eindhovense werkgroep naar de Hivischool in Kobane kunnen. Paul Terlunen uitte zijn steun namens het Solidariteitscomite Afrin.  Als Nederlanders willen we onze krachten bundelen en gezamenlijk informatie  verspreiden over de ontwikkelingen en bedreigingen van Rojava.

Donatie €40   (40 personen)

 

11-11-18 Van Abbemuseum,  NEDERLAND ALS STATELOZE DEMOCRATIE

Honderd jaar geleden eindigde de Grote oorlog in Europa. Onderin het Van Abbemuseum in Eindhoven speelt Peshmerge oude Armeense fluitmuziek, terwijl mensen binnen komen voor een bijeenkomst over de betekenis van het huidige multi-etnische zelfbestuur in Noord-Syrië als mogelijk voorbeeld voor Nederland. Volgens gespreksleider Ernst van den Hemel gaat het ook om solidariteit en daarbij de wederzijdse bereidheid om over eigen grenzen heen te kijken. Met deze houding wordt er gediscussieerd over besturen ‘bottum up’ versus ‘top down’ .

Als Sozdar de bijeenkomst afsluit met Koerdisch een lied over een moeder en een kind in Afrin, is iedereen doodstil.

Donatie €15   (45 personen)

 

02-12-18  VERJAARDSGSMAALTIJD Huub in Valkenswaard.

20 personen. Opbrengst €400.


In 2018 heeft de werkgroep met ruim 1100 personen face to face contact gehad.

De facebookpagina telt ca. 130 vrienden.

Op eigen initiatief organiseerden wij drie evenementen. (geel gemarkeerd)

Met in totaal 23 activiteiten was het een welbesteed jaar.


RESULTAAT IN KOBANÊ

 

Dit is Aqil, 10 jaar.

Hij heeft een groeistoornis en zijn benen zijn niet goed. Hij voelde zich waardeloos, en hield zich het liefst verstopt. Hij kan ook niet goed lopen. Maar op school Hîvî leerde hij wel dansen. In deze video zie je hem vrolijk vooraan op het podium bij de opening van een weeshuis.  https://bit.ly/2Z5dtdF 

De directrice vertelde door de telefoon, hoe blij iedereen is met de steun vanuit Eindhoven.


Dank aan veel personen en organisaties voor de uitnodigingen en de samenwerking;

PKN Valkenswaard, Huiskamer Burgers, Van Abbemuseum, Wereldwinkel Eindhoven, Kleurrijke stad, New Neighbours, S-Plaza, Omslag, Hurmet, Hoogstraatgemeenschap, Vriendinnennetwerk bij Ik Wil, verschillende buurtverenigingen, Jodi Liefhebber, Hans Kokhuis en vele anderen.

Valkenswaard, april 2019,

Constance van Dorp

Coördinator Werkgroep Eindhoven~Kobanê

 

EINDHOVEN~KOBANÊ

is een werkgroep van Stichting Vredesburo Eindhoven

 Grote Berg 41, 5611KH Eindhoven, T 040-2444707, www.vredesburo.nl

Fb: Werkgroep Eindhoven Kobanê.

 

Bank: NL82 TRIO 0784 7324 42, t.n.v. Stichting Vredesburo Eindhoven, o.v.v. Werkgroep Kobanê

Het Vredesburo is een ANBI.

 

 Contact: info@eindhovenkobane.nl